Vijesti

November 7, 2020

Zašto je kockarska zabluda toliki problem?

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherRajesh NairResearcher

Uvijek možemo pogriješiti i nije važno koliko novca osvojimo tijekom igre koju smo igrali, koliko žetona imamo ili koliko mislimo da smo dobri. Jedna od najvećih pogrešaka je zaglaviti u nečemu što se zove kockarska zabluda, zbog čega se igrači često zabranjuju iz online kasina. Najprije se upoznajmo što je to i kako prestati nasjedati na to.

Koja je zabluda kockara?

Mnogi ljudi, bilo da sviraju na a casino uživo ili čak u svom svakodnevnom životu, najčešće su se susreli s kockarskom zabludom. Ovaj koncept se u osnovi temelji na uvjerenju da je jednostavan aleatorni događaj manje ili više vjerojatno da će se dogoditi nakon događaja ili niza događaja. U osnovi, ova se zabluda u potpunosti temelji na pretpostavci da će se nešto dogoditi ako se nije dogodilo neko vrijeme.

Podrijetlo ove zablude

Podrijetlo ove zablude zapravo nije poznato, ali prvi su je predložili Amos Tversky koji je bio matematički psiholog i Daniel Kahneman, koji je bio psiholog. Analizirajući kognitivna ponašanja, poput psihologije kockara, obojica su uspjeli pripisati kockarovu zabludu pogrešnom uvjerenju da je kockanje nešto pošteno što bi se na neki način ispravilo u slučaju izgubljenog ili pobjedničkog niza.

Primjer ove zablude

Najveći primjer kockarove zablude u akciji je ispitati je u odnosu na bacanje novčića. Šansa da bacanje novčića padne na glavu ili rep je 1:1. Dakle, bacanje novčića 20 puta i svaki put kad bi sletjeli s podignutim repovima, prema kockarskoj zabludi mogli biste predvidjeti da će sljedeći bacanje vjerojatno doletjeti glavom.

Neovisno o tome koliko je puta novčić okrenuo repove, vjerojatnost da će se sljedeće okrenuti glavom ili repom i dalje je 50%. Prethodna bacanja nemaju stvarno značenje za buduća.

Ako se ova zabluda primijeni na rulet, moći ćete vidjeti kako je lako biti uvučen u ovo. Jer u ovoj igri su šanse da lopta padne na crveno 50%. Dakle, ako je lopta pala na crveno nakon 10 uzastopnih okretaja, prema ovoj zabludi pretpostavili biste da će pri sljedećem okretu pasti na crno. Međutim, vjerojatnost je i dalje 50% za obje boje.

Incident u kasinu u Monte Carlu

Incident u kasinu u Monte Carlu jedan je od najpopularnijih primjera zablude kockara. Tijekom igre ruleta 1913. loptica je pala na crno 26 puta zaredom. Ovo je definitivno bilo nešto nevjerojatno, ali dogodilo se i igrači su u to vrijeme pretpostavili kockarovu zabludu i kladili se milijun protiv crnih, s obrazloženjem da će niz biti gotov i da će crveni pobijediti sljedeći put. Ali nije. Crni je opet pobijedio i svi su izgubili svoj novac.

Kockarska zabluda i strategije klađenja

Unatoč tome što ga svi mrze, kockarska se zabluda koristi u nekim strategijama klađenja za neke igre, uglavnom za negativne progresivne sustave. Najpopularniji je sustav Martingale, gdje ćete udvostručiti svoj novčani ulog kada izgubite kako biste zapravo mogli vratiti ono što ste izgubili. Ova strategija se uglavnom koristi u ruletu.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Istraživanje uzbuđenja: Volcano Roulette i Vikings Multifire
2024-04-17

Istraživanje uzbuđenja: Volcano Roulette i Vikings Multifire

Vijesti